Volvo XC60 D4

Γράφτηκε από τον  Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 10:16

Έχοντας στην κατοχή μας Volvo XC60 D4 με τόσα πολλά βραβεία αυτό που σε προϊδεάζει σίγουρα είναι η απόλαυση του να οδηγείς το συγκεκριμένο μοντέλο και να προσπαθείς να ανακαλύψεις μέσα από την δικιά σου ματιά όλα εκείνα που έκαναν τους συναδέλφους δημοσιογράφους παγκοσμίως να γράψουν τόσο θετικά σχόλια αλλά και να το ανακηρύξουν νικητή στο θεσμό «Car of the Year» για το 2018.
Βέβαια το σημαντικότερο βραβείο για εμάς έρχεται από τον ανεξάρτητο φορέα EURO NCAP οπού και ανακηρύχθηκε το ασφαλέστερο στην κατηγορία του για το 2017 με ποσοστά επιτυχίας που ξεκινούσαν από το 85% και έφθαναν μέχρι το 98% στις τέσσερις κατηγορίες οπού ανακοινώνει ο EURO NCAP.

Οι Σουηδοί τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματικά ανεβάσει το επίπεδο στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Ξεκινώντας πρώτα από τον σχεδιασμό, αυτό που έχουν καταφέρει παίρνοντας στοιχεία από την αρχαία μυθική ιστορία τους είναι το αποτέλεσμα το οποίο έχει καταφέρει πολύ κόσμο παγκοσμίως να γυρίσει και θαυμάσει ένα αυτοκίνητο Volvo όταν περνάει από μπροστά του και το Volvo XC60 μας δείχνει το σκανδιναβικό design στην πιο ωραία μορφή του.

Στο εσωτερικό του Volvo XC60 D4 ο συνδυασμός δέρματος με το ξύλο στο σαλόνι του αυτοκινήτου είναι μοναδικός. Εάν προσθέσετε και τα επιλεγμένα υλικά που χρησιμοποιούνται τόσο στους αεραγωγούς, στα χειριστήρια στο τιμόνι, στον επιλογέα προγράμματος οδήγησης και στο κουμπί εκκίνησης του κινητήρα θα καταλάβετε ότι η δουλειά που έχει γίνει είναι ιδιαίτερα προσεγμένη με σκοπό την απόλαυση της οδήγησης σε ένα χώρο σουηδικής πολυτέλειας. Στο ευρύχωρο σαλόνι του μπορούν να καθίσουν άνετα 5 άτομα ενώ ο χώρος αποσκευών είναι στα 505 λίτρα.

Η Volvo πάντα είχε ως επίκεντρο στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου τον άνθρωπο. Όχι μόνο στο να του προσφέρει την άνεση την πολυτέλεια την απόλαυση της οδήγησης αλλά να του προσφέρει ασφάλεια την ώρα που θα οδηγεί ένα οποιοδήποτε Volvo. Πιστέψτε μας έχοντας επισκεφθεί την έδρα της Volvo στο Γκέτεμποργκ οι υπάλληλοι αισθάνονται πολύ υπερήφανοι για το ότι κατασκευάζουν σύμφωνα με τους ίδιους τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι της Volvo στην Ελλάδα σε πρόσφατη συνάντηση με τους δημοσιογράφους μας είπαν ότι στόχος τους τα επόμενα χρόνια είναι να μην υπάρχει απώλεια ζωής σε οποιαδήποτε ατύχημα θα εμπλέκεται ένα μοντέλο της Volvo.

Έτσι λοιπόν έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο το επίπεδο εξοπλισμού στο θέμα ασφάλειας στο Volvo XC60 είναι πάρα πολύ πλούσιο.
Ας αναφέρουμε ενδεικτικά:
Pilot Assist που βοηθάει το αυτοκίνητο να παραμένει μέσα στην λωρίδα του και να διατηρεί την προκαθορισμένη ταχύτητα του.
Adaptive Cruise Control που προσαρμόζει την ταχύτητα σας ώστε να τηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα οχήματα που κινούνται με μικρότερη ταχύτητα.
Oncoming Lane Mitigation χρησιμοποιώντας την αυτόματη υποβοήθηση διεύθυνσης, αυτό το σύστημα σας βοηθά να αποφεύγετε συγκρούσεις με επερχόμενα οχήματα.
City Safety με Steering Support το City Safety φροντίζει για την ασφάλειά σας και φρενάρει αν χρειαστεί για να αλλάξει την πορεία του αυτοκινήτου αν χρειαστεί, για μεγαλύτερη άνεση όταν οδηγείτε. Αυτή η καινοτομία ασφαλείας της Volvo ανιχνεύει άλλα οχήματα καθώς και πεζούς, δικυκλιστές και ευμεγέθη ζώα – ημέρα ή νύχτα.
Driver Alert Control το σύστημα επαγρύπνησης οδηγού, Driver Alert Control, σας προειδοποιεί αν η οδηγική σας συμπεριφορά εμφανίζει συμπτώματα έλλειψης προσοχής ή κόπωσης.
Στο Volvo XC60 που είχαμε στην κατοχή μας είχε τον δίλιτρο κινητήρα ντίζελ D4 με απόδοση τους 190 ίππους. Υπάρχει και ο D5 κινητήρας με απόδοση τους 235 ίππους. Στην έκδοση της βενζίνης συναντάμε δίλιτρους κινητήρες Τ5 και Τ6 με απόδοση με 254 και 320 ίππους αντίστοιχα. Έχουμε και υβριδική έκδοση Τ8 που αποδίδει 390 ίππους.

Στο δρόμο το XC60 είναι η απόλαυση του να οδηγείς και ιδιαίτερα σε μακρινές αποστάσεις όχι πως υστερεί σε κοντινές αποστάσεις μέσα στην πόλη για παράδειγμα, αλλά απολαμβάνεις το ταξίδι του. Ο κινητήρας του με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και την τετρακίνηση του συνδυάζονται ιδανικά ενώ σου προσφέρεται η δυνατότητα μέσω του drive mode τα 4 στάνταρ προφίλ οδήγησης και 1 ακόμα που το προσαρμόζεις σύμφωνα με τα δικά σου γούστα. Μέσα από τα προφίλ αυτά μπορείς να κινηθείς οικονομικά επιλέγοντας το ECO, να έχεις όλη την δύναμη του κινητήρα αλλά και την οδική συμπεριφορά που χρειάζεται όταν επιλέγεις το DYNAMIC αλλά η χαρά της εκτός δρόμου διαδρομής όταν επιλέξεις το προφίλ OFF-ROAD που σου δίνει την δυνατότητα το αυτοκίνητο να κινηθείς σε χωμάτινες διαδρομές με μικρά η μεγάλα εμπόδια με σύμμαχο τα 400Nm ροπής που έχει.
Η τιμή για να αποκτήσεις το Volvo XC60 ξεκινούν από τις 53.000 ευρώ στην πρώτη έκδοση MOMENTUM ενώ η πιο πλούσια έκδοση R-DESIGN στην υβριδική έκδοση φτάνει μέχρι τις 66.000 ευρώ περίπου.

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Fiat 500X KIA Picanto GT-Line »