Ηλεκτρική και compact η νέα EQA

Γράφτηκε από τον  Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 18:06

Η «ηλεκτρική» αισθητική της σχεδίασής της αποπνέει την χαρακτηριστική σύχρονη πολυτέλεια της μάρκας Mercedes-EQ. Έξυπνα συστήματα υποβοήθησης υποστηρίζουν τον οδηγό σε πολλούς τομείς όπως η αποτροπή ατυχημάτων, η προνοητική και, συνεπώς, ιδιαίτερα αποδοτική στρατηγική λειτουργίας και η Πλοήγηση με Electric Intelligence (Ηλεκτρική Νοημοσύνη). Επιπλέον, το αυτοκίνητο διαθέτει διάφορες εκπληκτικές λειτουργίες της Mercedes-Benz, όπως το ENERGIZING Comfort και το MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Η EQA είναι το πρώτο ηλεκτρικό μέλος της επιτυχημένης οικογένειας compact αυτοκινήτων Mercedes-Benz. Προσφέρει τα συναρπαστικά χαρακτηριστικά της GLA, με την οποία έχει πολύ στενή συγγένεια, και τα συνδυάζει με έναν αποδοτικό ηλεκτρικό κινητήρα. Η νέα EQA κατασκευάζεται στο Rastatt (Γερμανία) και στο Πεκίνο (Κίνα). Τα συστήματα μπαταριών της EQA παρέχονται από την Accumotive, μία θυγατρική εταιρεία της Mercedes-Benz με έδρα το Kamenz. Το εργοστάσιο μπαταριών στο Jawor της Πολωνίας προετοιμάζεται να παράγει και τα συστήματα μπαταριών των compact μοντέλων Mercedes-EQ. Από την άνοιξη του 2021, το ηλεκτρικό compact SUV θα είναι διαθέσιμο στις εκθέσεις αυτοκινήτων της Ευρώπης.

Η EQA είναι το νέο βασικό μοντέλο για την είσοδο στον εξολοκλήρου ηλεκτρικό κόσμο της Mercedes-EQ. Η δυναμική σχεδίαση SUV του αμαξώματός της υποδεικνύει την οδηγική απόλαυση που προσφέρει. Με εξαιρετική σχέση μεταξύ απόδοσης, κόστους και χρόνου διάθεσης στην αγορά, η EQA είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μέλος της οικογένειας compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Προσφέρει τα συναρπαστικά χαρακτηριστικά της GLA, με την οποία έχει πολύ στενή συγγένεια, και τα συνδυάζει με έναν αποδοτικό ηλεκτρικό κινητήρα.

Η EQA θα κυκλοφορήσει πρώτα ως EQA 250 (ηλεκτρική κατανάλωση σε μικτό κύκλο: 15,7 kWh/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 g/km) με 140 kW και αυτονομία κατά NEDC 486 χιλιομέτρων. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις που θα ικανοποιούν ιδιαίτερες απαιτήσεις των πελατών. Θα περιλαμβάνουν αφενός μια σειρά ακόμη πιο σπορ, τετρακίνητων μοντέλων με πρόσθετο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS) και ισχύ 200 kW και άνω. Η Mercedes-EQ θεωρεί ότι το κλειδί για μεγαλύτερη αυτονομία δεν είναι οι διαρκώς μεγαλύτερες μπαταρίες, αλλά στη συστηματική βελτίωση της αποδοτικότητας όλων των εξαρτημάτων του οχήματος.

Η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη υπολογίζει τη διαδρομή που οδηγεί γρηγορότερα στον προορισμό, λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους φόρτισης και, συνεπώς, ανακουφίζει τον οδηγό από το άγχος προγραμματισμού της διαδρομής. Με βάση συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας, το σύστημα προβλέπει πιθανές αναγκαίες στάσεις για φόρτιση καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τοπογραφία διαδρομής και καιρικές συνθήκες. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αντιδρά δυναμικά σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα στην κατάσταση της κυκλοφορίας ή το προσωπικό στυλ οδήγησης.

Με το Mercedes me Charge, οι πελάτες έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 450.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες. Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων, ακόμη και στο εξωτερικό. Με μία εγγραφή, μπορούν να επωφελούνται από μία απλή διαδικασία χρέωσης.

Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες να φορτίζουν τα οχήματά τους σε περισσότερους από 175.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Mercedes-Benz εξασφαλίζει τη μετέπειτα αντιστάθμιση με πράσινη ενέργεια.

Η χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση σημαίνει υψηλή αποδοτικότητα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η EQA είναι το πρώτο μοντέλο της Mercedes-EQ, η αεροδυναμική του οποίου εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα κατέδειξαν μία τιμή Cd 0,28, επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των ψηφιακών προσομοιώσεων. Η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2. Στα σημαντικότερα μέτρα αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

Η αποδοτικότητα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και κατά τον σχεδιασμό της θερμικής αρχιτεκτονικής. Χάρη στην αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής. Η λειτουργία ελέγχεται κατευθείαν από το σύστημα infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App.

Καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες ώστε το αυτοκίνητο να προσφέρει το υψηλό επίπεδο άνεσης που χαρακτηρίζει τη μάρκα με χαμηλά επίπεδα θορύβου και κραδασμών, όπως η συστηματική απομόνωση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης από το πλαίσιο και το αμάξωμα. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκαν επίσης πολυάριθμα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης αερομεταφερόμενων θορύβων.

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και η ενεργή υποβοήθηση πέδησης. Σε κρίσιμες περιστάσεις, σκοπός της ενεργής υποβοήθησης πέδησης είναι να προλαμβάνει την πρόσκρουση μέσω αυτόνομης επιβράδυνσης ή να μετριάζει τη σοβαρότητά της. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο. Οι διευρυμένες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις. Το σύστημα υποβοήθησης ECO συντελεί στην εξαιρετικά ήρεμη οδήγηση με τη βοήθεια του DISTRONIC.

Βασισμένο στη στιβαρή δομή της GLA, το αμάξωμα της EQA προσαρμόστηκε για να αντεπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που αντιμετωπίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η μπαταρία εδράζεται σε ένα ειδικά ανεπτυγμένο φορέα πλαισίου κατασκευασμένο από διελασμένα στοιχεία με την κατεργασία τεχνικής μορφοποίησης μετάλλου, το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο της προστασίας που επιτελούσαν έως τώρα οι εγκάρσιοι φορείς στο υποδαπέδιο πλαίσιο, το οποίο εξυπηρετεί δομικούς σκοπούς. Το προστατευτικό μπαταρίας στην περιοχή μπροστά από αυτή, μπορεί να προστατεύει τη μονάδα συσσώρευσης ενέργειας από την εισχώρηση ξένων σωμάτων και, κατά συνέπεια, να αποτρέπει παρεπόμενες ζημιές. Φυσικά, η EQA υποβλήθηκε και σε εκτενές και απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών πρόσκρουσης. Επιπλέον, ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές για την μπαταρία και όλα τα ηλεκτροφόρα εξαρτήματα.

Σχετικά Άρθρα

  • Η νέα EQA είναι τώρα διαθέσιμη για παραγγελία

    EQA είναι το όνομα του Bενιαμίν της οικογένειας αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων του κόσμου της Mercedes-EQ. Τα διακριτικά EQ σημαίνουν ευφυής ηλεκτρική κινητικότητα.

  • Ξανά στην κορυφή η Mercedes Benz Κουμαντζιάς Α.Ε. και μάλιστα αυτή τη φορά διπλή

    Σύμφωνα με τα πρότυπα του προγράμματος ESP (Excellence Service Program) της Mercedes-Benz Ελλάδος, η εξουσιοδοτημένη μονάδα επισκευής Επιβατικών Mercedes-Benz Κουμαντζιάς, βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ελλάδας!

  • Τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες από τη Mercedes-Benz στο Παρίσι

    Με παρουσίαση τριών νέων μοντέλων την B-Class, GLE και Mercedes-AMG A 35 4MATIC η Mercedes-Benz δίνει δυναμικό παρών στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού.

  • Νέα A-Class από 32.605 ευρώ

    Η τέταρτη γενιά της Mercedes-Benz A-Class αποκτά ακόμη πιο νεανικό και δυναμικό χαρακτήρα και γίνεται ταυτόχρονα τόσο ώριμη και άνετη όσο ποτέ άλλοτε!

  • Η X-Class στην AGROTICA

    Πέρασαν περίπου 2,5 μήνες από την πανελλήνια παρουσίαση της στην έκθεση αυτοκινήτου που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο και τότε είχε τραβήξει τα βλέμματα όλων όσων επισκέφτηκαν την έκθεση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέο CUPRA Leon e-Hybrid 245hp Νέα Citroen C4 C-Cross και e-C4 C-Cross »