Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHdi

Γράφτηκε από τον  Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 23:21

Αν και το σλόγκαν ανήκει σε γνωστή εταιρία εσωρούχων, δεν μπορούμε να μην πούμε πως ταιριάζει γάντι στο ολοκαίνουργιο compact SUV της Citroen. Η Γαλλική φίρμα έκανε πάλι το θαύμα της λοιπόν ενώνοντας στυλιστικά στοιχεία απο τα 2 δημοφιλή της μοντέλα, το C4 Cactus και το C3, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο με νεανική αισθητική και εργονομία πολυμορφικού.

  Σχεδιαστικά, το Aircross ακολουθεί την φιλοσοφία του μικρού του αδερφού, με τα στενά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED να δεσπόζουν στην κορυφή του εμπρός μέρους που αποτελούν συνέχεια της γρίλιας που φιλοξενεί το σήμα της εταιρίας και με τους τετράγωνους προβολείς ακριβώς απο κάτω. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τα πίσω φωτιστικά σώματα και κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές. Εκτός απο την αυτονόητη διαφορά στην απόσταση απο το έδαφος, το Aircross είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην γραμμή της οροφής που δεν είναι τόσο κεκλιμένη όσο και απο την προσθήκη του παραθύρου στην πίσω κολώνα. Απο εκεί και πέρα βρίκουμε τα απαραίτητα πλαστικά δικοσμητικά- προστατευτικά τμήματα που υποδηλώνουν τον offroad χαρακτήρα του μοντέλου.

  Στο εσωτερικό αυτο που νιώθεις αμέσως είναι η ευρυχωρία και η πρακτικότητα καθώς 5 ενήλικες θα βολευτούν άνετα με τα πίσω καθίσματα να είναι συρόμενα και με ρύθμιση της πλάτης και φυσικά διαιρούμενα και αναδιπλούμενα. Έτσι ο χώρος των αποσκευών μεταβάλεται απο 410 εώς 520 λίτρα ενώ με τα καθίσματα αναδιπλωμένα αγγίζει τα 1290 λίτρα! Μια έξυπνη προσθήκη είναι και η αναδιπλούμενη πλάτη του καθίσματος συνοδηγού που βοηθάει στην μεταφορά μακρυών αντικειμένων. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ καλής ποιότητας και καλής συναρμογής με τμήματα και απο σκληρό πλαστικό αλλά και μαλακά κομμάτια. Στο ταμπλό κυριαρχεί η τετράγωνη λογική με τους αεραγωγούς και κάποια διακοσμητικά στοιχεία να έχουν το χαρακτηριστικό παραλληλόγραμμο σχήμα με τις καμπύλες γωνίες ενώ δεν λείπει και η απαραίτητη πια οθόνη αφής πολλαπλών χρήσεων 7 ιντσών που περιέχει όλα όσα χρειάζεται ο χρήστης για την άνεση, την διασκέδαση και την πλήγηση του. Προαιρετικά κάτω απο την οθόνη θα βρείς και τους διακόπτες του GripControl και του Hll Descent Assist αν επιλέξεις την έκδοση που στα προσφέρει. Προαιρετική επίσης είναι και η πανοραμική οροφή που μπορεί να κόβει λίγο απο το ύψος της καμπίνας αλλά προσφέρει άπλετο φώς με μέγεθος που αγγίζει το ένα μέτρο!

  Στο δρόμο το Aircross το απολαμβάνεις χάρη στην εξαιρετική ρύθμιση της ανάρτησης που πατάει γερά στο δρόμο, με μικρές κλίσεις στις στροφές και έχει απαράμιλλη άνεση. Είτε πρόκειται για τις ανωμαλίες στην άσφαλτο, είτε για λάσπωμένους χωματόδρομους το μικρό SUV σε κάνει να νιώθεις σαν τον καναπέ του σαλονιού σου, θυμίζοντας θρυλικά μοντέλα της εταιρίας περασμένων δεκαετιών. Σε αυτό να πούμε όμως και πως συμβάλουν τα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού που είναι φαρδιά και καλοφτιαγμένα.

  Για την κίνηση του, το μοντέλο της δοκιμής μας φορούσε τον 1600αρη πετρελαιοκινητήρα τεχνολογίας BlueHdi απόδοσης 100 ίππων και 26 κιλών ροπής που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. Αν και οι σχέσεις είναι κάπως μακρυές και πιστεύουμε πως μια έκτη θα την ήθελε, η κατανάλωση κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια με τον υπολογιστή να μας δείχνει μια τιμή μεσης κατανάλωσης περίπου στα 6 λίτρα. Όσον αφορά τις δυνατότητες εκτός δρόμου, το Aircross με την βοήθεια του grip Control με τις 5 επιλογές (άσφαλτος, λάσπη,χιόνι, άμμος και esp off) και του Hill Descent Assist δείχνει να μην φοβάται τίποτα και ας μην είναι τετρακίνητο, αρκει βέβαια να μην το παρακάνεις και να μάθεις τα όρια του.

  Απο εξοπλισμό το C3 εκτός απο τα προαναφερθέντα συστήματα μπορεί να περιλαμβάνει μια πληθώρα βοηθημάτων και ευκολιών όπως το σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, την κάμερα οπισθοπορείας, έγχρωμο Heads up display, αυτόματη εναλλαγή μεσαίας - μεγάλης σκάλας φώτων, υποβοήθηση παρκαρίσματος με Park Assist, ενεργό σύστημα πέδησης ασφάλειας με αναγνώριση πεζών, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, σύστημα προειδοποίησης κοπώσεως οδηγού και ειδοποίηση διαλείματος μετα απο 2 ώρες οδήγησης.

  Συνοψίζοντας, η Citroen αποδεικνύει πως είναι καλά διαβασμένη στην τάση των SUV και ξέρει να παρουσιάζει μοντέλα που έχουν ευρύ αγοραστικό κοινό. Να κλείσουμε λέγοντας πως οι τιμές για το C3 Aircross ξεκινούν απο τα 15.300 Ευρώ για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις με τα diesel να ξεκινούν απο 18.990 Ευρώ και συγκεκριμένα η έκδοση shine που δοκιμάσαμε αγγίζει τα 20.450 Ευρώ.

Βίντεο

Σχετικά Άρθρα

  • Η Citroen Xantia γιορτάζει τα 30 χρόνια της

    Η Citroën γιορτάζει την 30ή επέτειο της Xantia, που κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 1993.

  • Η Citroen στον Asterix

    Η Citroën σε συνεργασία με την Pathé, Trésor Films και τις εκδόσεις Editions Albert René, ξεκινούν τη συνεργασία τους για την ταινία “Asterix & Obelix: The Middle Kingdom”, που θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα, στις 2 Φεβρουαρίου 2023.

  • NEO CITROËN C5 Χ

    Το C5 X είναι ένας μοναδικός συνδυασμός της κομψότητας ενός πολυτελούς sedan, του δυναμισμού ενός sport wagon και της αυξημένης απόστασης από το έδαφος ενός SUV.

  • Νέο Citroen C5 Aircross

    Με νέα εμφάνιση & ξεχωριστό στυλ ορίζει εκ νέου την απόλυτη άνεση

  • Citroen Ami

    Το Ami ενσωματώνει τέλεια τις αξίες της Citroën για καινοτομία, τη δέσμευση στις κοινωνικές προκλήσεις και την αποφασιστικότητα να παρέχει κινητικότητα μηδενικών εκπομπών CO2.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « VW POLO BEATS 1.0 TSI 95ps DSG RENAULT CAPTUR 1.5 DIESEL 110ps »