Mercedes A180d 7G-DCT

Γράφτηκε από τον  Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 00:23

 Η Mercedes με την τελευταία έκδοση της A class άλλαξε εντελώς την εικόνα του πρηγούμενου μοντέλου κάνοντας την πιό νεανική και δυναμική κοιτώντας πλέον στα μάτια των αντιπάλων στα premium hatchback όπως η σειρά 1 της BMW και το Audi A3. Και σίγουρα με αυτη την εμφάνιση κέντρισε το ενδιαφέρον και των μικρότερων ηλικιών αυξάνοντας έτσι τους πιθανούς πελάτες της.

Οι γραμμές της μικρής Mercedes ακολουθούν την κλασική φιλοσοφία των hatchback αυτοκινήτων με φρέσκια και νεανική σχεδίαση,προσθέτοντας όμως την αίγλη και το κύρος που αρμόζει σε μια Mercedes. Φαρδιά και χαμηλή με πολλές καμπύλες και ακμές σε επιμέρους σημεία δείχνει σπορτίφ μεν αλλά πολυ κομψή δε. Στο εσωτερικό της η ποιότητα και η συναρμογή των υλικών είναι ότι ακριβώς περιμένεις σε μία Mercedes. Τίποτα λιγότερο απο τα καλύτερα και ενώ και εδώ η φιλοσοφία της εταιρίας είναι εμφανής, η προσθήκη κάποιων χρωματικών πινελιών φωτίζει το κατά βάση σκούροχρωμο σαλόνι.

Στη διαθεσή μας είχαμε την έκδοση Α180d με τον ντίζελ κινητήρα των 1.500 κυβικών που αποδίδει 107 ίππους και με το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο 7G-DCT. Με το που κάθεσαι στην θέση του οδηγού, αυτό που αντιλαμβάνεσαι πρώτα είναι η παντελής έλλειψη χειρόφρενου και μοχλού ταχυτήτων απο την κεντρική κονσόλα. Στην θέση τους υπάρχουν 2 ποτηροθήκες και ο περιστροφικός διακόπτης πολλαπλών λειτούργιών που ελέγχει το σύστημα infotainment του οποίου η οθόνη δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλώ και που χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να το συνηθίσεις. Συνήθεια χρειάζεται επίσης και η διάταξη των μοχλών πίσω απο το τιμόνι μιάς και ακριβώς πίσω του βρίσκονται τα paddles για χειροκίνητες αλλαγές σχέσεων. Στη θέση που συνήθως βρίσκει κανείς το μοχλό των υαλοκαθαριστήρων βρίσκεται ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου και στον μοχλό των φώτων αριστερά μεταφέρθηκαν και οι λειτουργίες των υαλοκαθαριστήρων. Επιπρόσθετα κάτω απο αυτόν τον πολυλειτουργικό μοχλό βρίσκεται και ο μοχλός-χειριστήριο του cruise control. Όλα αυτά λοιπόν φαντάζουν αρκετά τρομακτικά αλλά είναι αρκετά έυκολο να βρείς την θέση τους μετά πο λίγη χρήση. Ο χώρος είναι επαρκής για 5 ενήλικες αν και οι πίσω ίσως χρειαστεί να κάνουν μια μικρή υποχώρηση λόγω της καμπύλης της οροφής. Η θέση του οδηγού παρέχει πολύ καλή περιφερειακή ορατότητα και το κάθισμα είναι υποδειγματικό στον τομέα της άνεσης και της στήριξης. Ο χώρος αποσκευών με τα 341 λίτρα χωρητικότητα είναι επίπεδος και με σχετικά χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και κρίνεται ικανοποιητικός για τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Στο δρόμο η Α180 δεν αφήνει σχεδόν τίποτα να περάσει στην καμπίνα με την κορυφαία ποιότητα κύλισης και μόνωσης εκτός ίσως απο κάποιες εγκάρσιες ανωμαλίες. Ακόμα και οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται τόσο ομαλά που μόνο οι στροφές και ο ήχος του κινητήρα τις προδίδουν. Ο συνδυασμός του 1500άρη κινητήρα με το 7τάχυτο κιβώτιο και τις επιλογές οδηγικού στυλ που προσφέρει η Α180 (eco,comfort,sport και individual) μπορεί να μην βάζει φωτιά στο δρόμο αλλά κινεί ικανοποιητικά και κυρίως οικονομικά τους επιβάτες της στον προορισμό τους. Να αναφέρουμε πως σε επαρχιακό δρόμο με μέση ταχύτητα περίπου 100 χλμ/ώρα το trip computer έδειξε 4,9 λίτρα ενώ στην επιλογή sport με φειδωλή χρήση του δεξιού ποδιού η κατανάλωση ανέβηκε περίπου μισό λίτρο παραπάνω. Όπως είναι λογικό αν θελήσεις να κινηθείς επιθετικά έχοντας βυθισμένο το δεξί πόδι, οι τιμές θα αυξηθούν αρκετά αλλά την συγκεκριμένη Mercedes δεν την παίρνεις για τέτοια οδήγηση και ας πατάει γερά στο δρόμο χωρίς να σε ανησυχεί στις στροφές.

 Το συμπέρασμα μας λοιπόν είναι πως η Α180d αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή στην κατηγορία των premium hatcback και για τους νεαρότερους στην ηλικία αλλά και για τον οικογενειάρχη που θέλει μια Mercedes χωρις να ανησυχεί για τον όγκο της μιάς και όπως είπαμε η Α class φιλοξενεί άνετα μια τετραμελή οικογένεια και τις αποσκευές της. Όλα αυτά βέβαια αν έχει τα 26,700 Ευρώ περίπου που χρειάζονται για την βασική έκδοση της.

Η ομάδα του SafetyCar ευχαριστεί την Μ.Ιωαννίδης ΑΕΒΕ για την παραχώρηση του αυτοκινήτου.

Η Εταιρεία διαθέτει δύο κάθετες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη στη διεύθυνση:


8ο Χλμ Ε.Ο Θεσσαλονίκης –Αθηνών τκ 57400 Τ.Θ. 31 , Σίνδος Θεσσαλονίκη
Τηλ : 2310-798913 Fax : 2310-799564.

Στις εγκαταστάσεις της Σίνδου βρίσκετε τις παρακάτω υπηρεσίες:


• showroom επιβατικών – ελαφρών φορτηγών-smart
• τμήμα μεταχειρισμένων - ανταλλαγών
• συνεργείο επιβατικών – φορτηγών-smart
• βαφείο – φανοποιείο επιβατικών – φορτηγών-smart
• ηλεκτρολογείο επιβατικών – φορτηγών-smart
• πλήρες τμήμα ανταλλακτικών – αξεσουάρ επιβατικών – φορτηγών-smart
• τμήμα λογιστηρίου - μηχανογράφησης
• τμήμα εξυπηρέτησης πελατών – Marketing


Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη στη διεύθυνση:


8ο Χλμ Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Μουδανιών τκ 55102 Τ.Θ.22412 Θεσσαλονίκη
Τηλ : 2310-477020 Fax : 2310-477026.


Στις εγκαταστάσεις της Θέρμης βρίσκετε τις παρακάτω υπηρεσίες:


• showroom επιβατικών – ελαφρών φορτηγών-smart
• τμήμα μεταχειρισμένων – ανταλλαγών
• συνεργείο επιβατικών – φορτηγών-smart
• τομέας υγραεριοκίνησης
• πλήρες τμήμα ανταλλακτικών – αξεσουάρ- smart
• τμήμα εξυπηρέτησης πελατών – Marketing

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « SEAT ATECA 2.0 TDI 4MOTION Citroen C3 1.6 BlueHDi 75hp »