5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ηλεκτρικά υτοκίνητα.

Γράφτηκε από τον  Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 22:26
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα υβριδικό και ένα plug-in υβριδικό; Πόση αυτονομία έχουν; Πού μπορείτε να τα επαναφορτίσετε; Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι το μελλοντικό αστέρι του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην πραγματικότητα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 58%. Αυτό το νέο σύστημα κινητικότητας θέτει ερωτήματα στους μελλοντικούς χρήστες, τις οποίες απαντούμε παρακάτω.

1. Τι είδους ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν;

Υπάρχουν τρία είδη οχημάτων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Πρώτον, το υβριδικό με δυο κινητήρες, έναν εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, όπου η μπαταρία επαναφορτίζεται όταν το όχημα μειώνει την ταχύτητα. Δεύτερον, το plug-in υβριδικό, όπου η μπαταρία μπορεί επίσης να φορτιστεί απευθείας συνδέοντάς την. Τέλος, το 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με αποκλειστικά ηλεκτρικό κινητήρα και επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών από το 2030, εκείνων που εκπέμπουν λιγότερα από 50 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο - πρέπει να ανέρχονται στο 40% του συνόλου. Για το 2025 ο στόχος είναι 20%.

2. Πού μπορώ να τα επαναφορτίσω;

Τα σημεία επαναφόρτισης είναι δημόσια ή ιδιωτικά. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να έχει έναν σταθμό φόρτισης εγκατεστημένο στο προσωπικό του ή κοινόχρηστο γκαράζ, εφόσον εκτελείται από εξουσιοδοτημένο επαγγελματία και πληροί όλες τις νομικές απαιτήσεις.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 70% όλων των επαναφορτίσεων πραγματοποιείται στο σπίτι και στην εργασία. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί να επαναφορτίσετε το αυτοκίνητο στο δρόμο, το δίκτυο τροφοδοσίας αυξάνεται καθημερινά. Σήμερα υπάρχουν περίπου 100.000 σταθμοί φόρτισης στην ΕΕ και μέχρι το 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί 20 φορές, έως και 2 εκατομμύρια σταθμούς.

Ο χρόνος επαναφόρτισης μειώνεται σταδιακά. Για παράδειγμα, το SEAT el-Born θα διαθέτει μια αυτονομία 420 χιλιομέτρων μετά απο επαναφόρτιση 47 λεπτών. Και πάνω από αυτό, η εφαρμογή εξαιρετικά γρήγορων σημείων φόρτισης τα οποία  θα φορτίζουν πλήρως τις μπαταρίες σε μόλις δέκα λεπτά. Για να διευκολυνθούν τα μακρινά ταξίδια, την επόμενη χρονιά η Ευρώπη θα έχει δίκτυο 400 γρήγορων σταθμών επαναφόρτισης (350 kW) που θα τοποθετούνται κάθε 120 χιλιόμετρα.


3. Ποιός είναι ο μέσο εύρος αυτονομίας;

Οι μπαταρίες παρέχουν αυτονομία από 200 έως και 400 χιλιόμετρα. Με το SEAT el-Born, η εμβέλεια θα είναι μέχρι 420 χιλιόμετρα χωρίς επαναφόρτιση. Η διάρκεια τους θα εξαρτηθεί από τον τρόπο χρήσης του αυτοκινήτου, καθώς σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα ηλεκτρικά οχήματα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια στην πόλη. "Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που θα επιτρέψει την επιλογή της σειράς ανάλογα με την αναμενόμενη χρήση του οχήματος, έτσι ώστε να υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες χωρητικότητας μπαταριών για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ειδών των χρηστών" , λέει ο Josep Bons, επικεφαλής για την ηλεκτρονική ανάπτυξη στην SEAT. Από την άποψη αυτή, η SEAT θα ξεκινήσει 6 νέα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα από τις αρχές του 2021. 

4. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιτυγχάνει μηδενικές εκπομπές;

Θεωρούνται μηδενικά οχήματα τοπικών εκπομπών από τον ίδιο τον ορισμό ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Επιπλέον, είναι επίσης πιο βιώσιμα από την άποψη του συνολικού κύκλου ζωής του οχήματος, παράγοντας από 17% έως 30% λιγότερες εκπομπές σε σύγκριση με ένα ντίζελ ή βενζινοκίνητο όχημα. "Και αν η μπαταρία επαναφορτιστεί και με ενέργεια που παράγεται με εναλακτικές πηγές, όπως ο άνεμος ή η ηλιακή ενέργεια, τότε οι εκπομπές είναι σχεδόν 90% λιγότερες από αυτές ενός συμβατικού αυτοκινήτου καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του" , τονίζει ο Josep.

Στην Ευρώπη εφαρμόζονται πολλά κίνητρα για την προώθηση της αγοράς και χρήσης οχημάτων μηδενικών εκπομπών. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Νορβηγία, υπάρχει άμεση φορολογική μείωση όταν αγοράζετε ηλεκτρικό όχημα. Στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία υπάρχουν κίνητρα αγοράς και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη, όπως δωρεάν στάθμευση και διόδια, προνομιακές λωρίδες πρόσβασης και ελεύθερη πρόσβαση αυτών των οχημάτων σε ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας. 

5. Είναι ακριβότερο από ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

Τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο προσιτά. Στην πραγματικότητα, η SEAT και ο όμιλος Volkswagen δεσμεύονται να κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα "για εκατομμύρια ανθρώπους και όχι για εκατομμυριούχους". Οι τεχνολογικές βελτιώσεις συμβάλλουν στη μείωση της τιμής στα ηλεκτρικά μοντέλα. Για παράδειγμα, το κόστος των μπαταριών μειώθηκε κατά 80% την τελευταία δεκαετία.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος της βενζίνης ή του ντίζελ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το κόστος χρήσης είναι περίπου το ένα τρίτο για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε σύγκριση με όχημα εξοπλισμένο με συμβατικό κινητήρα. Τέλος, οι αγοραστές στις περισσότερες χώρες μπορούν να έχουν δημόσιες επιχορηγήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις όταν αγοράζουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Στο SEAT, η αυξανόμενη οικονομική προσιτότητα όλων των τύπων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνδυαστεί με άλλες βιώσιμες επιλογές όπως το CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο), προκειμένου να παρασχεθεί στους πελάτες μια λύση κινητικότητας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Σχετικά Άρθρα