Renault Arkana 1.3 TCe 140 hp

Γράφτηκε από τον  Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 19:40

Με το Arkana η Renault “πάτησε¨ σε χωράφια που μέχρι στιγμής έβρισκες μόνο premium προτάσεις , δίνοντας την ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος ένα Coupe SUV σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Καταρχήν να πούμε πως το Arkana σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο καθώς βλέποντας το από μπροστά αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για Renault, μιας και η μάσκα θυμίζει έντονα το μικρότερο Captur, αλλά πηγαίνοντας από το πλάι βλέπεις μια σιλουέτα που θυμίζει τετράθυρο Megane ή Fluence με κουπέ τελείωμα. Επίσης το Arkana είναι μεγάλο. Με 4,5 μέτρα μήκος, 1,8 πλάτος και με απόσταση από το έδαφος 20 εκατοστά δύσκολα να μην σου τραβήξει την προσοχή. Γενικά ακολουθεί την νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρίας με το όνομα του μοντέλου να δεσπόζει στο κέντρο της πίσω πόρτας και τα πίσω φωτιστικά σώματα να εκτείνονται σε όλο το πλάτος του.

Και αν η εξωτερική εμφάνιση είναι κάτι καινούργιο, με το που καθίσεις στην θέση του οδηγού, η εικόνα θα σου φανεί πολύ οικεία, με στοιχεία από όλα τα νέα μοντέλα της Renault. Το ταμπλό αποτελείται από 3 τμήματα με ξεχωριστή διάταξη για πίνακα οργάνων, οθόνη infotainment και χειριστήρια κλιματισμού όλα πολύ λειτουργικά και τακτοποιημένα. Τα υλικά αποτελούν συνδυασμό μαλακών και σκληρών πλαστικών με καλή συναρμολόγηση. Η κεντρική οθόνη έχει διαγώνιο 7 ίντσες και είναι με Ελληνικό μενού που είναι κατανοητό, εύκολο στη χρήση με δυνατότητα υποστήριξης πλοήγησης , Android Auto και Apple Car Play.Όσον αφορά την άνεση στην καμπίνα, εύκολα διαπιστώνεις πως παρά την έντονη κλίση της οροφής το Arkana έχει χώρους για πέντε ενήλικες που θα ταξιδέψουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Το ίδιο ευρύχωρος είναι και ο χώρος αποσκευών που με 513 λίτρα και ρύθμιση του δαπέδου θα χωρέσει τις αποσκευές μιας οικογένειας χωρίς παραχωρήσεις.

Για την κίνηση του Arkana η Renault επέλεξε δύο υβριδικά σύνολα, το γνωστό 1300άρι τούρμπο βενζίνης Tce, συνδυασμένο με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα των 12 Volt που αποδίδει 140 ίππους και μεταφέρει την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 7 σχέσεων και με το νέο μηχανικό σύνολο E-TECH που αποτελείται από έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1600 κυβικών και 2 ηλεκτροκινητήρες με συνολική ισχύ 145 ίππους που συνδυάζονται με ένα αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων. Το μοντέλο δοκιμής μας είχε την πρώτη επιλογή και παρά τον όγκο και τα σχεδόν 1350 κιλά του, το Arkana κινήθηκε αξιοπρεπέστατα και μάλιστα χωρίς να ζητάει και πολλά από καύσιμο μιας και εύκολα σε μικτό κύκλο είδαμε το 7.1 στον υπολογιστή ταξιδιού και κινούμενοι σε ταχύτητες μέσα στα όρια αυτοκινητόδρομου δηλαδή μέχρι τα 120 χλμ την ώρα η τιμή στιγμιαίας κατανάλωσης δεν υπερέβαινε τα 6 λίτρα, στην ευθεία πάντα. Γενικά το ταξίδι γίνεται πολύ ευχάριστα χάρη στην ρύθμιση της ανάρτησης που εξομαλύνει τις περισσότερες ανωμαλίες του οδοστρώματος με εξαίρεση κάποιες εγκάρσιες αφού πίσω γίνεται χρήση ημιάκαμπτου άξονα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πίσω ιδίως επιβάτες. Η συμπεριφορά του στο δρόμο δεν θα προβληματίσει αν δεν πιεστεί πολύ και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος θα επιτρέψει την κίνηση πέρα από την άσφαλτο, μέσα στα λογικά πλαίσια πάντα.

Από άποψη εξοπλισμού, το Arkana έρχεται σε 2 εκδόσεις : Την βασική expresion που είναι πλήρης βοηθημάτων και εξοπλισμού και την dynamic. Ήδη λοιπόν από την βασική έκδοση έχουμε συστήματα ασφαλείας όπως προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας με υποβοήθηση διατήρησης, φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών και δικύκλων, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας και βοηθήματα όπως το hill assist, την κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω και το cruise control. Σε αυτά προσθέστε τον αυτόματο κλιματισμό, τα full LED φώτα εμπρός και πίσω, την οθόνη multimedia των 7 ιντσών και την ρεζέρβα ανάγκης και όλα αυτά στην τιμή των 27.400 Ευρώ περίπου. Και αν αυτά φαίνονται λίγα τότε στα σχεδόν 30.000 Ευρώ για την έκδοση Dynamic παίρνεις προειδοποίηση τυφλού σημείου και κάθετης κίνησης, αυτοπροσαρμοζόμενο cruise control με σύστημα μη υπέρβασης ταχύτητας, πίνακα οργάνων με οθόνη 7 ιντσών και σύστημα multimedia στις 9,3 ίντσες με πλοήγηση και Ελληνική χαρτογράφηση. Αν δε, επιλέξεις και το φουλ υβριδικό σύνολο τότε η τιμές είναι στα 31.700 και 34.200 Ευρώ αντίστοιχα.

Το συμπέρασμα είναι πως με αυτή την σχεδίαση, με τους χώρους, τον εξοπλισμό και φυσικά με την τιμή που διατίθεται, το Arkana αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση που σίγουρα θα έχει ακόλουθους και από άλλες εταιρίες στα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Lion Hellas Α.Ε. τον επίσημο έμπορο και επισκευαστή Renault & Dacia στην Θεσσαλονίκη, με εξουσιοδοτημένο συνεργείο, φανοβαφείο καθώς και τμήμα Γνήσιων Ανταλλακτικών και αξεσουάρ με την εγγύηση του ονόματος Β.Ν. Θεοχαράκης.

Η Lion Hellas βρίσκεται στο 7ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών:
Τηλ.: 2310-492.500-9
Fax: 2310-492.560

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Opel Mokka-e 136 PS Audi Q3 45 TFSI e S line »