Νέο λειτουργικό σύστημα και πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες από την MINI

Γράφτηκε από τον  Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 19:20


Κεντρικό όργανο με οθόνη αφής 8,8” στάνταρ, προσαρμοζόμενα Live Widgets, "Lounge" και "Sport" modes για την οθόνη κεντρικού οργάνου και την πολυλειτουργική οθόνη, ενσωμάτωση της Amazon Alexa, MINI App με εκτεταμένες λειτουργίες: Με τη νέα έκδοση των μοντέλων στη μικρή, πολυτελή κατηγορία, η συνδεσιμότητα και η διασκεδαστική οδήγηση δημιουργούν το τέλειο συνδυασμό για τη χαρακτηριστική αίσθηση MINI.
Πλήρως δικτυωμένο, συνεχώς συνδεδεμένο, ενσωματωμένο στην ψηφιακή ζωή του χρήστη και πάντα έτοιμο να προσφέρει τη διάσημη διασκεδαστική οδήγηση MINI. Αυτός είναι ο ορισμός της αστικής premium μετακίνησης την ψηφιακή εποχή. Μαζί με τη φρέσκια, εντυπωσιακή μινιμαλιστική σχεδίαση και τα νέα στοιχεία εξοπλισμού, το αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα με πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού στη φαρέτρα των νέων εκδόσεων του 3θυρου MINI, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η μοναδική αίσθηση MINI μπορεί να ενσωματώνεται άριστα στο ψηφιακό lifestyle.

Το εσωτερικό του 3θυρου ΜΙΝΙ, του 5θυρου ΜΙΝΙ και του ΜΙΝΙ Cabrio αποπνέει μία νέα αίσθηση πολυτέλειας, με κυρίαρχο στοιχείο το επανασχεδιασμένο κεντρικό όργανο. Μία οθόνη αφής 8,8” φιλοσοφίας black panel περιλαμβάνεται τώρα στο βασικό εξοπλισμό. Οι μονάδες ελέγχου για το ηχοσύστημα και τα ‘αγαπημένα’ μπουτόν αφής ενσωματώνονται χωρίς να προεξέχουν στην υψηλής ποιότητας επιφάνεια με γυαλιστερό φινίρισμα Piano Black. Ο φωτεινός δακτύλιος LED γύρω από το κεντρικό όργανο αναδεικνύει οπτικά και τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, μεταξύ άλλων. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί, οι μονάδες LED ανάβουν σε κόκκινο. Εάν η επιθυμητή θερμοκρασία μειωθεί, τότε οι μονάδες LED ανάβουν σε μπλε. Σε συνδυασμό με την επιλογή Ambient Light, ο φωτεινός δακτύλιος LED φέρει πλαίσιο χαραγμένο μέσω λέιζερ.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιοποίησης απεικονίζονται και στην πολυλειτουργική οθόνη στην κολόνα του τιμονιού που αποτελεί τμήμα του πακέτου Connected Media. Η έγχρωμη οθόνη 5” που επίσης υιοθετεί τεχνολογία black panel, προβάλλει όλες τις σχετικές πληροφορίες οδήγησης. Στο MINI Cooper SE (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 0,0 l/100 km, συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 17,6 – 15,2 kWh/100 km κατά το πρότυπο WLTP, 16,1 – 14,9 kWh/100 km κατά το πρότυπο NEDC, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 0 g/km) απεικονίζει και την κατάσταση φόρτισης όταν το όχημα είναι συνδεδεμένο στην πρίζα.
Η τελευταία γενιά του λειτουργικού συστήματος του 3θυρου ΜΙΝΙ, του 5θυρου ΜΙΝΙ και του MINI Cabrio διασφαλίζει ότι η διασκεδαστική οδήγηση συνδυάζεται με μία εντελώς νέα εμπειρία χρήστη. Η επιλογή μενού στην οθόνη αφής του κεντρικού οργάνου γίνεται ακόμα πιο διαισθητική με πολύ πιο εκσυγχρονισμένη διάταξη. Για πρώτη φορά, χρησιμοποιούνται Live Widgets που μπορούν να επιλέγονται κάνοντας swipe. Στη συνέχεια, η επιθυμητή λειτουργία μεγεθύνεται στο κέντρο της οθόνης. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία του MINI είναι ακόμα πιο κοντά στις συνήθειες του χρήστη, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσω των smartphones ή άλλων ψηφιακών συσκευών. Το περιεχόμενο των Live Widgets και η σειρά με την οποία είναι διατεταγμένα μπορούν να διαμορφώνονται ατομικά.

Η στάνταρ απεικόνιση περιλαμβάνει ένα widget για το κάθε στοιχείο του μενού - Media (Πολυμέσα), Communication (Επικοινωνία), Navigation (Πλοήγηση), Vehicle Settings (Ρυθμίσεις Οχήματος), τα MINI Connected Apps και Messages (Μηνύματα). Ανάλογα με τη λειτουργία, η τρέχουσα κατάσταση – για παράδειγμα η διαδρομή που ακολουθείται στο χάρτη πλοήγησης ή ο τελευταίος ραδιοφωνικός σταθμός που έχει επιλεγεί – εμφανίζεται πάντα στο αντίστοιχο γραφικό.

Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν τώρα για πρώτη φορά, να προσαρμόσουν το χρώμα της οθόνης του κεντρικού οργάνου – και της πολυλειτουργικής οθόνης – ανάλογα με το στυλ οδήγησης και σύμφωνα με τη διάθεσή τους. Δύο modes διατίθενται για τις οθόνες γραφικών. Στο "Lounge" mode, ενεργοποιείται μία χαλαρωτική απόχρωση μεταξύ τιρκουάζ και πετρόλ. Αλλάζοντας σε "Sport" mode το φόντο της οθόνης γίνεται κόκκινο και ανθρακί. Εάν ο οδηγός του επιθυμεί, οι χρωματικοί συνδυασμοί των οθονών εντάσσονται στη συνολική, φιλοσοφία της οδηγικής εμπειρίας.
Σε συνδυασμό με τα MINI Driving Modes, αυτά συνδέονται με την αντίστοιχη ρύθμιση του οχήματος. Για παράδειγμα, επιλέγοντας το "SPORT" mode ενεργοποιείται άμεσα ο ασορτί χρωματισμός στις οθόνες. Σε οχήματα με πακέτο Ambient Light, ο χρωματικός συνδυασμός της οθόνης μπορεί επίσης να συνδυάζεται με τον έλεγχο του εσωτερικού φωτισμού. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μία γκάμα έξι χρωμάτων εσωτερικού φωτισμού για κάθε mode - "Lounge" & "Sport".

Στο MINI Cooper SE, οι ενδείξεις eDrive στο κεντρικό όργανο παρέχουν πληροφορίες για την τρέχουσα ροή ενέργειας, την αυτονομία και τις δυνατότητες αύξησής της, για παράδειγμα αλλάζοντας σε GREEN mode. Η λειτουργία Range Assistant του συστήματος πλοήγησης ελέγχει κατά πόσον το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στον επιλεγμένο προορισμό με τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας και υποδεικνύει δημόσιους σταθμούς φόρτισης καθοδόν. Επιπλέον, λίστες σταθμών φόρτισης περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Σημεία Ενδιαφέροντος (Points of Interest), μεταξύ των οποίων πληροφορίες για τις διαθέσιμες συνδέσεις, τον πάροχο και τους τρόπους πληρωμής. Με τη λειτουργία Green Driving Assistant, το σύστημα πλοήγησης υπολογίζει την πιο αποδοτική διαδρομή μέχρι τον προορισμό. Επίσης, λαμβάνει υπόψη το ατομικό στυλ οδήγησης και τις πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο (Real Time Traffic Information).

Η χρήση εφαρμογών τρίτων στο όχημα έχει βελτιστοποιηθεί περαιτέρω. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες είναι η ενσωμάτωση της φωνητικής υπηρεσίας Amazon Alexa. Στο 3θυρο MINI, το 5θυρο MINI και το MINI Cabrio, οι ικανότητες της φωνητικής βοηθού μπορούν τώρα να αξιοποιηθούν πλήρως – είτε για την επιλογή μουσικών κομματιών, για τη δημιουργία μιας shopping list ή για τον έλεγχο λειτουργιών του smart home. Για όλα αυτά, απαιτείται απλά μία σύνδεση μεταξύ του λογαριασμού στην Amazon Alexa και του MINI App. Η ενσωμάτωση της ψηφιακής υπηρεσίας Amazon Alexa για το MINI διατίθεται για smartphones με λειτουργικά συστήματα iOS ή Android.
Στην τελευταία του έκδοση, το MINI App προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών, συνδυάζοντας ακόμα περισσότερο την διασκεδαστική οδήγηση ΜΙΝΙ με την ψηφιακή καθημερινότητα του χρήστη. Επιπλέον, η πρακτικότητα, η ασφάλεια και η αξιοπιστία του MINI App έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω. Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί ως γενική διεπαφή του οχήματος. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι πληροφορίες για την κατάσταση του οχήματος μπορούν να εμφανίζονται στο κινητό και να ενεργοποιούνται remote services όπως κλείδωμα και ξεκλείδωμα θυρών από απόσταση.

Το MINI App μπορεί επίσης να βελτιστοποιεί τις διαδικασίες φόρτισης και τον απομακρυσμένο έλεγχο του συστήματος κλιματισμού του MINI Cooper SE. Το εσωτερικό μπορεί να θερμαίνεται / ψύχεται (λειτουργία pre-conditioning) κατά τη διάρκεια της φόρτισης ώστε το ταξίδι να ξεκινά σε ένα περιβάλλον με ευχάριστη θερμοκρασία. Πληροφορίες για την κατάσταση φόρτισης, το ιστορικό φόρτισης, και την τρέχουσα αυτονομία εμφανίζονται στο smartphone, όπως και οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης της περιοχής. Επιπλέον, το MINI App επιτρέπει άμεση επικοινωνία με Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή ΜΙΝΙ. Επίσης, παρέχει εύκολη πρόσβαση στην Υπηρεσία MINI Breakdown Service και στο MINI Online Shop. Μέχρι τα μέσα του 2021, το MINI App θα διατίθεται σε περισσότερες από 40 χώρες και σε 23 γλώσσες.

Σχετικά Άρθρα