Το έξυπνο σύστημα EcoGuide της Ford

Γράφτηκε από τον  Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 21:14

Τώρα, η Ford λανσάρει μία τεχνολογία για πρώτη φορά σε επαγγελματικό όχημα που βοηθά τους οδηγούς να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, δείχνοντάς τους πότε να επιβραδύνουν έγκαιρα ώστε να αποφύγουν το απότομο φρενάρισμα, σύμφωνα με το τι θα συναντήσουν μπροστά τους. Ακόμα και αν τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται εκτός του οπτικού πεδίου του οδηγού.

Η τεχνολογία EcoGuide της Ford χρησιμοποιεί το σύστημα πλοήγησης (sat-nav) του αυτοκινήτου για να προβλέπει μελλοντικές καταστάσεις παροτρύνοντας τον οδηγό σε έναν πιο οικονομικό τρόπο οδήγησης. Συγχρόνως, αναλύει τη συμπεριφορά και τις συνήθειές του πίσω από το τιμόνι παρέχοντας την απαραίτητη ανατροφοδότηση πληροφοριών μέσω του πίνακα οργάνων, με στόχο τη βέλτιστη οικονομία.

«Λίγο πολύ όλοι, κάποια στιγμή, έχει χρειαστεί να “πέσουμε στα φρένα” σε μία κλειστή στροφή που δεν είχαμε υπολογίσει σωστά, και στη συνέχεια να γκαζώσουμε για να αναπτύξουμε πάλι ταχύτητα. Η τεχνολογία EcoGuide βοηθά να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις, απαλάσσοντας τους οδηγούς από το στρες, πέρα από την εξοικονόμηση καυσίμου και χρόνου», δήλωσε ο Michael McDonagh, global chief programme engineer του Transit, Ford Ευρώπης.

Η Ford θα λανσάρει για πρώτη φορά το πρωτοποριακό σύστημα EcoGuide από τα μέσα του 2019 στα νέα Transit και Transit Custom van, καθώς και στην επιβατική έκδοση Tourneo Custom.

«Η στρωτή οδήγηση και η αξιολόγηση των συνθηκών για την αποφυγή της περιττής χρήσης του φρένου και του γκαζιού, μπορεί να βελτιώσουν την κατανάλωση μέχρι και 12%», δήλωσε η Rebecca Ashton, Επικεφαλής Πολιτικής & Έρευνας στον οργανισμό οδικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, IAM RoadSmart, που διοργανώνει μαθήματα εκπαίδευσης οικονομικής οδήγησης εγκεκριμένα από τον οργανισμό Energy Saving Trust.

Αλλαγή συνηθειών στο τιμόνι για αύξηση της απόδοσης

Το EcoGuide βοηθά τους πελάτες να οδηγούν πιο ομαλά. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ford, το EcoGuide επισημαίνει έγκαιρα στους οδηγούς για την ύπαρξη διασταυρώσεων, στροφών, ακόμη και για τα επερχόμενα όρια ταχύτητας του δρόμου.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα παροτρύνει τον οδηγό να επιβραδύνει, ενώ την ίδια ώρα η ενδεικτική λυχνία αλλαγής σχέσης του κιβωτίου συμβουλεύει για το ποια είναι η ενδεδειγμένη σχέση χρησιμοποιώντας εικονίδια στον πίνακα οργάνων, ώστε να αποτρέπει τα περιττά φρεναρίσματα και την έντονη επιτάχυνση.

Επιπλέον, το EcoGuide μπορεί να ενημερώνει τους οδηγούς για την κατανάλωση μέσω ενός “φωτοστέφανου” που βρίσκεται γύρω από την ψηφιακή ένδειξη της ταχύτητας κίνησης του οχήματος, κατόπιν ανάλυσης της χρήσης του γκαζιού, των φρένων, της ταχύτητας ταξιδιού και των μοτίβων αλλαγών σχέσεων. Το “φωτοστέφανο” εκτείνεται όσο ο οδηγός υιοθετεί πιο αποδοτικές συνήθειες οδήγησης, ενώ στο τέλος κάθε ταξιδιού ή διαδρομής μπορεί να εμφανίζεται μία συνολική αξιολόγηση υπό τη μορφή αναφοράς.

Το νέο Transit διαθέτει αυξημένη ικανότητα μεταφοράς φορτίου και αναβαθμισμένους κινητήρες που βελτιώνουν την απόδοση έως και 7%. Επίσης, προσφέρει για πρώτη φορά στην κατηγορία το νέο κινητήριο σύνολο diesel EcoBlue Hybrid που επιτυγχάνει πρόσθετη βελτίωση της κατανάλωσης κατά περίπου 3% συγκριτικά με το στάνταρ πετρελαιοκίνητο μοντέλο (έως 8% στην πόλη με συχνές στάσεις - εκκινήσεις).

Επίσης, το Transit είναι επίσης καλύτερα συνδεδεμένο από ποτέ. Η τεχνολογία ενσωματωμένου μόντεμ FordPass Connect θα βοηθήσει τους επαγγελματίες διαχειριστές στόλων να βελτιώσουν τη χρήση των οχημάτων περιορίζοντας συγχρόνως το λειτουργικό κόστος. Το τρέχον μοντέλο Transit έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του Transit σε ηγέτη της κατηγορίας του σε Ευρώπη και Β. Αμερική. Η άνοδος των πωλήσεων για την οικογένεια Transit στην Ευρώπη συνεχίστηκε το 2018, με την καταγραφή των καλύτερων εμπορικών αποτελεσμάτων στην ιστορία του μοντέλου (292.500 μονάδες).*

Σχετικά Άρθρα

 • Το νέο Ford Puma με υβριδική τεχνολογία

  Η Ford ανακοίνωσε πέρσι ότι όλα τα μοντέλα της που θα λανσαριστούν από το νέο Focus και μετά θα περιλαμβάνουν μία ηλεκτροκίνητη έκδοση, με το νέο Puma είναι το πρώτο από 14 εξηλεκτρισμένα οχήματα που θα λανσαριστούν από τη Ford μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

 • Η δημοτικότητα του Ford Focus φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία τετραετία

  Το Ford Focus διαθέτει σήμερα την πιο πολυσυλλεκτική γκάμα εκδόσεων στην ιστορία του, γεγονός που έρχεται να ενισχύσει το μερίδιο της Ford στην ανταγωνιστική κατηγορία των κόμπακτ αυτοκινήτων, στην οποία η εταιρεία καταγράφει φέτος αύξηση της τάξης του 1,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

 • Το νέο Ford Kuga απέσπασε 5 Αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP

  Το νέο Ford Kuga* απέσπασε την κορυφαία διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές που πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP συγκεντρώνοντας ποσοστό 92% για την προστασία ενηλίκων επιβατών και άριστα στις πλευρικές συγκρούσεις σε μπαριέρα και στύλο, που αποτελεί μία πιο σοβαρή περίπτωση πλευρικής πρόσκρουσης.

 • Οι τιμές για το νέο Ford Puma

  Το νέο Ford Puma στην Ελλάδα με τιμές από 20.097€, ήπια υβριδική τεχνολογία mHEV, πρωτοποριακές τεχνολογίες διασυνδεδεμένου αυτοκινήτου και 8 χρόνια εγγύηση.

 • Ford Mustang Mach-E

  Για πρώτη φορά σε διάστημα 55 χρόνων, η Ford επεκτείνει με τη Mustang Mach-E την οικογένεια Mustang, φέρνοντας το διάσημο Pony στην ηλεκτρική εποχή. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο, πλήρως ηλεκτρικό SUV που διέπεται από τις ίδιες αρχές που ενέπνευσαν όλα αυτά τα χρόνια το δημοφιλέστερο σπορ κουπέ μοντέλο σε όλο τον κόσμο.