Το έξυπνο σύστημα EcoGuide της Ford

Γράφτηκε από  Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 21:14

Τώρα, η Ford λανσάρει μία τεχνολογία για πρώτη φορά σε επαγγελματικό όχημα που βοηθά τους οδηγούς να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, δείχνοντάς τους πότε να επιβραδύνουν έγκαιρα ώστε να αποφύγουν το απότομο φρενάρισμα, σύμφωνα με το τι θα συναντήσουν μπροστά τους. Ακόμα και αν τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται εκτός του οπτικού πεδίου του οδηγού.

Η τεχνολογία EcoGuide της Ford χρησιμοποιεί το σύστημα πλοήγησης (sat-nav) του αυτοκινήτου για να προβλέπει μελλοντικές καταστάσεις παροτρύνοντας τον οδηγό σε έναν πιο οικονομικό τρόπο οδήγησης. Συγχρόνως, αναλύει τη συμπεριφορά και τις συνήθειές του πίσω από το τιμόνι παρέχοντας την απαραίτητη ανατροφοδότηση πληροφοριών μέσω του πίνακα οργάνων, με στόχο τη βέλτιστη οικονομία.

«Λίγο πολύ όλοι, κάποια στιγμή, έχει χρειαστεί να “πέσουμε στα φρένα” σε μία κλειστή στροφή που δεν είχαμε υπολογίσει σωστά, και στη συνέχεια να γκαζώσουμε για να αναπτύξουμε πάλι ταχύτητα. Η τεχνολογία EcoGuide βοηθά να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις, απαλάσσοντας τους οδηγούς από το στρες, πέρα από την εξοικονόμηση καυσίμου και χρόνου», δήλωσε ο Michael McDonagh, global chief programme engineer του Transit, Ford Ευρώπης.

Η Ford θα λανσάρει για πρώτη φορά το πρωτοποριακό σύστημα EcoGuide από τα μέσα του 2019 στα νέα Transit και Transit Custom van, καθώς και στην επιβατική έκδοση Tourneo Custom.

«Η στρωτή οδήγηση και η αξιολόγηση των συνθηκών για την αποφυγή της περιττής χρήσης του φρένου και του γκαζιού, μπορεί να βελτιώσουν την κατανάλωση μέχρι και 12%», δήλωσε η Rebecca Ashton, Επικεφαλής Πολιτικής & Έρευνας στον οργανισμό οδικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, IAM RoadSmart, που διοργανώνει μαθήματα εκπαίδευσης οικονομικής οδήγησης εγκεκριμένα από τον οργανισμό Energy Saving Trust.

Αλλαγή συνηθειών στο τιμόνι για αύξηση της απόδοσης

Το EcoGuide βοηθά τους πελάτες να οδηγούν πιο ομαλά. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ford, το EcoGuide επισημαίνει έγκαιρα στους οδηγούς για την ύπαρξη διασταυρώσεων, στροφών, ακόμη και για τα επερχόμενα όρια ταχύτητας του δρόμου.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα παροτρύνει τον οδηγό να επιβραδύνει, ενώ την ίδια ώρα η ενδεικτική λυχνία αλλαγής σχέσης του κιβωτίου συμβουλεύει για το ποια είναι η ενδεδειγμένη σχέση χρησιμοποιώντας εικονίδια στον πίνακα οργάνων, ώστε να αποτρέπει τα περιττά φρεναρίσματα και την έντονη επιτάχυνση.

Επιπλέον, το EcoGuide μπορεί να ενημερώνει τους οδηγούς για την κατανάλωση μέσω ενός “φωτοστέφανου” που βρίσκεται γύρω από την ψηφιακή ένδειξη της ταχύτητας κίνησης του οχήματος, κατόπιν ανάλυσης της χρήσης του γκαζιού, των φρένων, της ταχύτητας ταξιδιού και των μοτίβων αλλαγών σχέσεων. Το “φωτοστέφανο” εκτείνεται όσο ο οδηγός υιοθετεί πιο αποδοτικές συνήθειες οδήγησης, ενώ στο τέλος κάθε ταξιδιού ή διαδρομής μπορεί να εμφανίζεται μία συνολική αξιολόγηση υπό τη μορφή αναφοράς.

Το νέο Transit διαθέτει αυξημένη ικανότητα μεταφοράς φορτίου και αναβαθμισμένους κινητήρες που βελτιώνουν την απόδοση έως και 7%. Επίσης, προσφέρει για πρώτη φορά στην κατηγορία το νέο κινητήριο σύνολο diesel EcoBlue Hybrid που επιτυγχάνει πρόσθετη βελτίωση της κατανάλωσης κατά περίπου 3% συγκριτικά με το στάνταρ πετρελαιοκίνητο μοντέλο (έως 8% στην πόλη με συχνές στάσεις - εκκινήσεις).

Επίσης, το Transit είναι επίσης καλύτερα συνδεδεμένο από ποτέ. Η τεχνολογία ενσωματωμένου μόντεμ FordPass Connect θα βοηθήσει τους επαγγελματίες διαχειριστές στόλων να βελτιώσουν τη χρήση των οχημάτων περιορίζοντας συγχρόνως το λειτουργικό κόστος. Το τρέχον μοντέλο Transit έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του Transit σε ηγέτη της κατηγορίας του σε Ευρώπη και Β. Αμερική. Η άνοδος των πωλήσεων για την οικογένεια Transit στην Ευρώπη συνεχίστηκε το 2018, με την καταγραφή των καλύτερων εμπορικών αποτελεσμάτων στην ιστορία του μοντέλου (292.500 μονάδες).*

Σχετικά Άρθρα

 • Το Ford Capri έγινε 50 ετών

  Ήταν η χρονιά που ο άνθρωπος περπάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη.

 • Επετειακή έκδοση Mustang55 5.0L V8 και η αναβαθμισμένη Mustang 2.3L EcoBoost

  Η Ford παρουσίασε σήμερα τη νέα ειδική έκδοση Mustang55 για την Ευρώπη τιμώντας την 55η επέτειο του εμβληματικού, σπορ αυτοκινήτου της Ford.

 • Διευρύνουν την παγκόσμια συνεργασία τους Ford και Volkswagen

  Ford και Volkswagen διευρύνουν την παγκόσμια συνεργασία τους με στόχο την προώθηση των αυτόνομων οχημάτων, της ηλεκτροκίνησης και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

 • H Ford αποκαλύπτει το GT Mk II

  Αντιπροσωπεύοντας για το εμβληματικό σπορ μοντέλο της εταιρείας το επόμενο στάδιο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά, η Ford και η Multimatic αποκαλύπτουν σήμερα στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood το Ford GT Mk II, μία έκδοση περιορισμένης παραγωγής που προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε πίστα.

 • Η Ford δίνει δυναμικό “παρών” στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood

  Μία συναρπαστική γκάμα από τα ταχύτερα αυτοκίνητα παραγωγής και αγωνιστικά της Ford από όλο τον κόσμο έρχεται να επιβεβαιώσει στο φετινό Goodwood Festival of Speed το οποίο πραγματοποιείται κοντά στο Chichester της Μ. Βρετανίας  την πολυσυλλεκτικότητα των προτάσεων της Ford Performance.