Η Nissan θα συνεχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στο εργοστάσιο της στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γράφτηκε από τον  Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 10:27


Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC η Nissan δήλωσε ότι το εργοστάσιό της στο Sunderland θα συνεχίσει την κατασκευή αυτοκινήτων και τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της εμπορικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ λόγω του Brexit.

Επίσης ανέφερε ότι θα επενδύσει στην κατασκευή μπαταριών 62kWh κοντά στο εργοστάσιο της όπου απασχολεί 6.000 υπαλλήλους και υποστηρίζει σχεδόν 70.000 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού του.
Προς το παρόν οι μπαταρίες που εφοδιάζονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Leaf εισάγονται από την Ιαπωνία.

Ο λόγος που θα ξεκινήσει αυτή η επένδυση στην κατασκευή νέων ισχυρότερων μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι θα διασφαλίσει τα αυτοκίνητά που θα παράγονται θα συμμορφώνονται με τους εμπορικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και απαιτούν τουλάχιστον το 55% της αξίας του αυτοκινήτου να προέρχεται είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε από την ΕΕ για να πληροί τις προϋποθέσεις για μηδενικούς δασμούς κατά την εξαγωγή τους στην ΕΕ.

Περίπου το 70% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο Σάντερλαντ εξάγονται και η συντριπτική πλειονότητα αυτών πωλείται στην ΕΕ.
Η Nissan είχε εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις πέρυσι ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία, τα νέα τιμολόγια για τα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα θα έκαναν το εργοστάσιο στο Σάντερλαντ "μη βιώσιμο".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Ashwani Gupta, δήλωσε στο BBC: "Η συμφωνία Brexit είναι θετική για τη Nissan. Όντας η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκμεταλλευόμαστε αυτήν την ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε την κατασκευή των αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για το εργοστάσιο μας στο Σάντερλαντ, όχι μόνο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και εκτός.
"Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην κατασκευή της μπαταρίας 62kWh στο Σάντερλαντ, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα μας να πληρούν τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή τους χωρίς δασμούς στην ΕΕ. Δεσμευόμαστε για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου στο Σάντερλαντ μακροπρόθεσμα υπό τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. "

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα