Κυριαρχία της Bugatti το 1928

Γράφτηκε από τον  Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 16:53
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Από αυτή την άποψη, το 1928 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την Bugatti. Οι κανόνες είχαν αλλάξει και η πολύ επιτυχημένη εποχή της Bugatti Type 35 είχε αρχίσει. Αυτό το αυτοκίνητο ενίσχυσε τη φήμη της Bugatti κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και εξακολουθεί να το κάνει μέχρι και σήμερα.

Η ανοιχτή Bugatti Type 35B με οκτακύλινδρο κινητήρα, Roots υπερτροφοδότη και 140 PS ήταν ήδη αρκετά ταχύτερη κατά 200 χλμ/ώρα από ότι πριν από 90 χρόνια. Με περισσότερες από 2.000 νίκες στη «χρυσή δεκαετία» της Bugatti, αυτό ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό αυτοκίνητο ποτέ στην ιστορία της.

Για το 1928, η διοίκηση του μηχανοκίνητου αθλητισμού είχε προγραμματίσει επτά διεθνείς αγώνες, από τους οποίους μόνο δύο είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Για το λόγο αυτό δεν υπήρξε επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής το 1928. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς να αγωνίζονται για κάποιο πρωτάθλημα, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Bugatti κέρδιζαν τον έναν αγώνα μετά τον άλλο. Από τους 26 αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 1928, οι οδηγοί της Bugatti κατέκτησαν την πρώτη θέση στους 23, μεταξύ των οποίων 11 Grand Prix και το Targa Florio, την πιο σκληρή διαδρομή στον κόσμο, ο οποίος ήταν ήδη διάσημος αγώνας πριν από 90 χρόνια.

Η επιτυχία της Bugatti το 1928 ξεκίνησε με τον Tazio Nuvolari. Ο Ιταλός, γνωστός ως «ο ιπτάμενος Mantuan», είχε αρχίσει την καριέρα του ως μοτοσικλετιστής πριν μεταβεί στα αυτοκίνητα το 1924. Κέρδισε το Grand Prix της Τρίπολης τον Μάρτιο του 1928 οδηγώντας ένα Type 35C. Την ίδια ημέρα, στις 11 Μαρτίου, ο Louis Chiron του Μονακό, το παρατσούκλι του οποίου ήταν «παλιά αλεπού», πήρε την πρώτη θέση στην Circuit d'Esterel Plage στη Γαλλία, οδηγώντας το ίδιο μοντέλο. Από το 1925 έπαιρνε μέρος με Bugatti ως ανεξάρτητος και προσχώρησε στην ομάδα το 1927.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Nuvolari ξεπέρασε τον ανταγωνισμό στη Βερόνα. Στις επόμενες εβδομάδες, ο Chiron πήρε αρκετές πρώτες θέσεις, όπως για παράδειγμα στο Circuit de la Riviera και στο Grand Prix της Antibes με μια Type 35C. Ο οκτακύλινδρος κινητήρας της των 2.0 λίτρων που διαθέτει υπερτροφοδότη Roots, ανέπτυξε 125 PS και επιτάχυνε το αγωνιστικό αυτοκίνητο, το οποίο ζύγιζε μόνο 750 κιλά, σε τελική ταχύτητα άνω των 200 χλμ/ώρα.

Ειδικά στις πίστες με πολλές στροφές, η Type 35 άφησε τους ανταγωνιστές της πολύ πίσω χάρη στον σταθερό ελαφρύ σχεδιασμό της. Ακόμη από τα πρώτα του βήματα, ο Ettore Bugatti γνώριζε ήδη ότι η ιπποδύναμη είναι σημαντική, αλλά το ελαφρύ βάρος είναι το πιο σημαντικό. Πριν από 90 χρόνια είχε κατασκευάσει σημαντικά στοιχεία των αγωνιστικών του αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων και των κιβωτίων μετάδοσης, του αμαξώματος και των τροχών, από ελαφρύ αλουμίνιο. Οι κανόνες των αγώνων εκείνη την εποχή δηλώνουν μόνο ότι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα πρέπει να ζυγίζουν μεταξύ 550 και 750 κιλών. Δεν υπήρχαν κανόνες σχετικά με την ισχύ εξόδου. Ο Bugatti επέλεξε ένα ανθεκτικό, ισχυρό και αξιόπιστο οκτακύλινδρο κινητήρα ευθείας διάταξης και εξοικονόμησε βάρος σε άλλα μέρη του οχήματος.

Ο Louis Chiron έγινε ένα νέο αστέρι με την εξαιρετική του Bugatti T35C. Οδήγησε από τη νίκη στη νίκη, κερδίζοντας τα Grand Prix της Ρώμης, της Marne, του San Sebastian στην Ισπανία και την Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στη Monza.

Ο Alberto Divo ήταν εξίσου επιτυχημένος με την Bugatti Type 35B. Τον Μάιο του 1928, πήρε την πρώτη θέση στην Targa Florio, με δεύτερη θέση τον Giuseppe Campari με μια Alfa Romeo. Ωστόσο, το μυστικό αστέρι του αγώνα ήταν η Elisabeth Junek (Eliška Junková). Το 1928, μπήκε στον αγώνα ενάντια στους καλύτερους οδηγούς της εποχής με μία Bugatti Type 35B με επιθετική οδήγηση από την αρχή, κερδίζοντας μια σειρά συναρπαστικών μονομαχιών. Για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν στην πρώτη θέση, αλλά έχασε το προβάδισμα στον τελευταίο γύρο ως αποτέλεσμα μιας διαρροής αντλίας νερού. Παρά την πέμπτη θέση της, πανηγύρισε σαν νικήτρια.

Η Type 35B τροφοδοτείται από οκτακύλινδρο κινητήρα σε ευθεία διάταξη με όγκο 2,3 λίτρων και περίπου 140 PS. Ο Alberto Divo αγωνίστηκε στις πίστες με ταχύτητα μέχρι 215 χλμ/ώρα με την Type 35 του – 90 χρόνια πριν.

Ο Γάλλος Marcel Lehoux, που κέρδισε το Grand Prix της Αλγερίας τον Μάιο και το Grand Prix της Τυνησίας τον Ιούνιο, επίσης με Type 35C, ήταν εξίσου γρήγορος. Όπως και ο Chiron, ο Lehoux επέλεξε μια Bugatti ως το πρώτο του αγωνιστικό αυτοκίνητο. Στο γαλλικό Grand Prix τον Ιούλιο, ο William Grover-Williams που οδηγούσε μία Type 35C άφησε πίσω τον ανταγωνισμό. Ο Grover-Williams, ένας Άγγλος που ζούσε στη Γαλλία, μπήκε στην ομάδα της Bugatti το 1928 και πήρε την πρώτη θέση από τον André Rousseau στην προσωρινή πίστα στους δημόσιους δρόμους στην περιοχή Comminges κοντά στο Saint-Gaudens. Η πίστα είχε μήκος 27 χιλιόμετρα. Στο τέλος του αγώνα, μετά από δύο ώρες και 27 λεπτά, το προβάδισμα του Grover-Williams από τον οδηγό στη δεύτερη θέση ήταν δύο λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Ο Louis Chiron έκλεισε μια επιτυχημένη σεζόν με το Ιταλικό Grand Prix στη Monza τον Σεπτέμβριο. Μετά από τρεις ώρες και 45 λεπτά, πέρασε τη γραμμή τερματισμού στην πρώτη θέση, με μέση ταχύτητα σχεδόν 160 χλμ/ώρα. Αυτή ήταν η τελευταία νίκη της σεζόν, αλλά όχι η τελευταία σε διεθνείς αγώνες. Το 1929, η Bugatti κατάφερε να συνεχίσει την επιτυχία της και να δημιουργήσει ακόμα πιο στενούς δεσμούς μεταξύ της και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σχετικά Άρθρα